onsdag 30 mars 2011

Hitta arbete när man har en sjukdom...Hur gör man?

Jag är utbildad undersköterska och mitt senaste arbete var på ett sjukhus. Lämnade arbetet pga besparingar och för att min mage klarade inte av skiftgången. Men även för att jag kom in i ett längre skov och jag vart riktigt dålig. Detta var ca ett halvår innan jag fick diagnosen ibs. Jag sökte arbeten som vanligt men försökte ändå hitta något som kunde ge kvällsarbete. Lättare sagt än gjort och här är man ett och ett halvt år senare, utan framgång. 
   Som jag nämnde tidigare har jag precis avlutat en praktik period på ett halvår, då jag fick chansen och komma ut i arbetslivet igen. Kan säga som så här att jag hade inte klarat mig så bra som jag har gjort, om det inte var för de nya medicinerna. Jag fick prova på något helt nytt och jag ångrar mig inte en sekund. För ett halvår fick jag uppleva hur det kändes att vara behövd och omtyckt och ingen dömde ut mig för min diagnos.
   Att skriva en arbetsansökan och ett cv är bland det svåraste som finns, när du har en sjukdom och du vill kunna sticka ut väl nog för att göra arbetsgivarna intresserade. Jag har endast varit på 1 enda anställningsintervju och 3 stycken via telefon. 
Är nog rätt säker på att arbetsgivarna tar för givet att bara för man har en sjukdom, då har man hög frånvaro. Det kan jag tala om att det stämmer inte! Under min praktik period var jag inte borta en enda dag. Jag kan också få feber, halsont och andra diverse fel men döm inte ut mig innan du har träffat mig. Att jag inte är den enda som blir missförstådd, är jag säker på. 
   Hur håller man modet uppe att orka se framåt och kämpa för en ljusare framtid? Nu skriver jag generellt då det behöver inte vara ibs man har och jag vet att det finns arbetsgivare som har anställda med diagnoser. Frågan är bara var hittar man dessa arbetsgivare med hjärtat på rätt ställe?
Om jag hade hemligheten bakom hur man får ett arbete, hade jag talat om det för dig oavsett om du är sjuk eller inte. Kontakter säger folk att man ska ha, men tyvärr har jag inte det. 
   Jag säger så här, att jag har alltid fått mina tidigare arbeten bara för att jag har varit väldigt omtyckt och jag har gjort ett bra jobb. Så var finner jag den som vill ge mig ytterligare en chans?
   Mitt mål är att finna ett fast arbete, då jag behöver få komma till ro med livet. Jag fyller 30 nästa år, så det vore en glädje att kunna nå dit man vill. 
Söker arbete varje dag så gott som och nu försöker jag finna något till sommaren, då det är oftast då arbetsgivare behöver personal. Har sökt arbeten som jag har utbildning för, men svaren ekar med sin frånvaro. 
Men jag ger inte upp, jag ska vara positiv och hoppas på att det löser sig.
   Något som många kan ha missat är det här med "sjuk kod" när man är inskriven på arbetsförmedlingen. Om du har ett handikapp eller sjukdom se till och skaffa papper på det och ge det till din arbetsförmedlare. 
Sedan jag gjorde så, har jag haft två handläggare, båda inriktade på personer med någon form av nedsättning. Jag har dålig erfarenhet sedan förr med handläggare men dessa personer som jag har haft som handläggare, ska bara ha positiv kritik. Att besöka en arbetsförmedling och känna sig hörd, betyder mycket för mig.


Hur känner du som arbetslös med eller utan sjukdom?


2 kommentarer:

 1. Jag jobbade ensam som kock på en förskola. Det är mycket tungt.Blev då sjukskriven i slutet på Oktober för ryggen. Sen var jag tvungen att jobba fast jag egentligen inte klarade av det enligt facket. Jag och mina chefer bestämde att jag skulle sluta för det funkade inte. Så jag slutade 2010 i maj.(5 mån avgångsvederlag) Blev inskriven då på arbetsförmedlingen sen i okt- nov ca.Då jag fick a-kassa som snart är slut. Jag mår nu jättedåligt för mina chefer drog verkligen ner mig. När man varit sjuk så ska ju en arbetsgivare se till så man blir omplacerad.Fast de ville hela tiden att jag skulle sluta. I alla fall de senaste åren då jag varit mycket sjuk. Förkyld och sånt. Trodde jag bara simulerade. Så nu ska jag gå en kurs som börjar snart via af. Hoppas jag kommer med. De cheferna jag hade gjorde verkligen så att min självkänsla gick i botten. Då även nu min mage blivit sämre av allting på det jobbet. Aktivitetsjobb är ju inte en dröm direkt. Jag vill ha ett jobb som alla andra. Inte en praktik där man vet att man kanske inte får jobb helt säkert. Fast man får ju i och för sig erfarenheter ändå.
  Hoppas jag får ett vanligt jobb som alla andra.

  SvaraRadera
 2. Hej Monica!
  Kul att du har hittat hit men tråkigt och höra angående din situation.
  Har varit som sagt arbetslös en lång tid, haft en praktik plats och ett sommarjobb hittills tills igår!
  Har varit på en intervju och igår fick jag reda på att jag har fått jobbet, plus att mitt schema kommer innebära mycket kvällar, vilket är toppen för min mage!
  Så ge inte upp, en dag kommer du också få yrket du vill ha och klarar av.
  Detta kommer givetvis bli en stor prövning för mig men jag ska klara det och stormtrivas är mitt mål.
  Kommer skriva om detta när jag har fått skriva under anställningsavtalet.
  Fortsätt följ bloggen och kommentera gärna fler gånger eller så tipsar och stöttar vi varandra.
  kram på dig

  SvaraRadera