onsdag 30 mars 2011

Medicin vid IBS

Nu ska jag ta upp mediciner vid IBS, de jag känner till:

Tryptizol: Används nuförtiden vid ibs, men är från början en äldre form av antidepressiva läkemedel. Tryptizol används i mycket lägre dos vid ibs och har en lugnande inverkan. Om jag inte mins helt fel så ska den dämpa stresshormoner med. Receptbelagd

Lestid/Questran: Är en medicin som binder gallsyra. Lestid är tablett form och questran pulver form. Denna medicin används vid ibs-d. Receptbelagd
Dimetikon: Minskar luft i magen, bra för de som känner sig uppblåst i magen. Receptfritt

Papaverin: Används vid kram i mag-tarmkanalen, den påverkar muskelcellerna i den glatta muskulaturen (alltså den ej viljestyrda delen). Receptbelagd

Primperan: Är mot illamående. Receptbelagd

Loperamid/Dimor/immodium: Återställer tarmens funktion, tar upp vätska och har en uppstoppande effekt. Medicinen är den samma, bara olika namn och beroende på tillverkare. Receptfritt i mindre mängd annars receptbelagd.

Proviva: Är ingen medicin men en dryck som innehåller goda bakterier, finns de som finner den lugnande för magen. Finns på vanliga mataffärer.

Probimage: Är ungefär samma sak som proviva, kapslar innehållande goda bakterier. Finns på hälsokost affärer och apotek.

Iberogast: Är en helt ny medicin i sverige mot ibs. Det är växtbaserad medicin, lindrar ibs och dyspepsi. Har ingen konkret info på hur bra den är, då den är helt ny på den svenska marknaden. Receptfritt kommer finnas på privat ägda apotek 1 maj 2011 och från och med 1 mars i våra statliga apotek.


Ni med ibs-c eller ibs-a får gärna ge förslag på annan medicin och ta upp, då jag har inte så stor koll på dessa.

Källa receptbelagda mediciner www.fass.se

19 kommentarer:

 1. Hej svägerska! Länka gärna till FASS när du skriver om just mediciner! (Tycker jag)

  Kul att se att din blogg går så bra!

  Vi ses & hörs!

  SvaraRadera
 2. Hej på dig svåger (om det är så det kallas) ;D Ja jag brukar länka till fass i många inlägg men kan lägga till det i den här tråden med

  SvaraRadera
 3. Hej

  Jag har dragits med IBS i ca tio år nu och har väl testat det mesta. När jag bodde i England fick jag pepparmyntsolja på kapsel av doktorn. Fungerade väl sådär, men har bevisad effekt på att lugna kramper i tarmarna. Jag har även fått receptbelagd tarmavslappnande både i Sverige i och i England. Jag vet inte om du räknar bukmedel som medicin (men du nämner även Proviva), men där finns ju flera bra produkter. Min favorit är Sunwic, men även Inolaxol och Lexicol är bra tycker jag.

  Jag har letat efter Iberogast men hittar den inte, varken på apotek eller hälsokosthandeln... Ska leta vidare på nätet. Har inte heller hört talas om IBS-a och b? Men jag ska ta reda på det.

  MVH
  Agnes

  SvaraRadera
 4. Hej Agnes!
  Iberogast ska finnas på de statliga apoteken sen 1 maj och privata 1 mars.
  Angående mediciner och sådant skriver jag ofta ihop som tips på vad man kan testa. Bulkmedel tycker jag kan klassas som mediciner då man kan få det på recept.
  Ibs - är en blandning mellan lös och hård mage, c är förstoppning och d diarré dominerad ibs.
  För mig fungerar inte bulkmedel, blir bara värre då. Det är bra om du har hittat något du trivs med.
  Har testat pepparmynts olja med men det hade ingen effekt på mig heller.
  Har du inte provat boots ibs medicin när du bodde i england? Har varit nyfiken på om den fungerar men den finns inte i sverige.
  Kul att du hittade till min blogg.
  kramar

  SvaraRadera
 5. Hej Mumintrollet =)

  jag trycker att det är jätte bra att din blogg finns!
  jag håller på att diagnotiseras av läkare, och har fått den absolut värsta formen av IBS.

  Nu pratar vi då inte bara problem med avföring, jag även har jätte kraftiga kramper i hela tamsystemet och i magsäcken, mitt tarmsystem reagerar på precis allt jag äter ( tom, vatten)

  vid kramper så får jag yrsel, svårt att andas då det krampar i hela min överkropp nästan! (rygg, buk, sidorna etc. ) sen så har man ju avföringen på allt det här!

  Jag brukar gemföra det med att gå genom helvetet barfota då jag även har andra problem med allergier etc.

  det är sköönt att det finns en blogg som din, då man ser att man inte är ensam! min svärfar har ifs också ibs men inte i närheten av den höga grad som jag har fått!

  vet ej varför jag valt att skriva till just dig =) men det känns sköönt att berätta för någon som har samma problem som jag.
  jag tycker detta är jätte läskligt, nu har jag krampat i magen i nästan två dagar och jag vet inte vart jag skall ta vägen.. har du några bra tips om vad jag kan göra för att ev, kunna lindra kramperna??

  tusen tack för din blogg =D
  Kramar

  SvaraRadera
 6. Hej Tora!
  Jag försökte svara på ditt inlägg för flera dagar sedan men tyvärr har jag inte kommit åt bloggen då det har varit fel på sidan.
  Är väldigt glad över att du har hittat hit.
  Det första jag tänkte på var att du kanske borde testa papaverin, det är en receptbelagd kramp medicin. Har haft den själv ett bra tag tills jag fick diagnosen och blev lite bättre med den.
  Pepparmyntsolja sägs också hjälpa mot kramper och även det finns på apoteket, fast receptfritt. Har du ibs-d så prova loperamid/dimor eller immodium, samma sak, olika tillverkare.
  Har en påverkad magsäck med då jag har magkatarr utöver min ibs och till den har jag omeprazol, receptfritt.
  Men det jag verkligen rekomenderar är lestid om du har ibs-d! Tryptizol har jag mot oron och hjälper även mot att slippa hemska kramper så fort jag vaknar. Tryptizol är en gammal medicin mot depressioner från början men har visat sig haft rätt bra verkan på ibs i allmänhet.
  Sen skulle jag säga att försök äta skonkost, ris, potatismos, kokta grönsaker, fisk, kyckling (ej för stekt eller kryddat) drycker utan kolsyra, ljust bröd, ost, the, yogurth osv
  Undvik feta maträtter, friterat, för stekt, kryddat, lök, bönor, kål osv.
  Det finns även något som kallas för ibs kost, sök på bloggen så ser du vad man rekommenderar och äta då. Tyvärr hade jag en skit dålig dietist som inte trodde på detta utan bad mig äta fibrer vilket bara gör mig sämre. Körde maten själv och lade till gluten och laktosfria produkter och blev mycket bättre. Nu äter jag ganska normal kost men undviker fortfarande mycket. Annars kan du göra en matlista med där du skriver vad du brukar äta och se hur magen reagerar. Se om du hittar ett sammanband.
  Tyvärr är ibs så otroligt individuellt men mycket är värt och testa. Jag kan bara tipsa om sådant jag vet om eller har hört om.
  Ha det så gott
  kramar

  SvaraRadera
 7. Hej igen tusen tack för ditt svar!!
  Känns sköönt att ha träffat en person med samma sak som jag :)
  Jag har faktist under den tiden som jag skickade ett inlägg till dig fått uppse akut sjukvård, den sista gången så vart jag inlagd.

  Men vud begge tillfällerna så skickades jag hem men nya mediciner.. Känns som om jag har provat hela Apoteket.
  Har ätit papaverin ett tag men har inte nänt något speciell effekt.
  Men nu äter jag det speciell ordn. Av läkare såvi får se vad som händer.

  Men jag skall vila en liten stund nu, men skulle vilja fortsatt kontakt med dig. Känns skönt att det finns någon med samma problematik som jag!! :)

  Kraamar Tora

  SvaraRadera
 8. Jag känner igen mig mycket väl med dig Tora, har IBS-B (diarre)

  När jag blir väldigt dålig, så känner jag mig extremt illamående. Ont i tarmsystemet framförallt höger vänster sida. Jag har nyligen kommit på en sak, som jag inte lagt till märke tidigare. Det är att jag alltid sover på vänster sida(stödjer på magens höger sida) Nästan alltid, när jag ligger på höger sida. Så känner jag hur tarmarna börja jobba, magen börjar kurra bara jag ligger på höger sida. Vet inte om det har något med ibs att göra, men det är något jag lagt märke till på senare tid. Att jag alltid har sovit på samma ställning inprecip.

  Som värst får jag också yrsel, har haft svartaföring 3 gånger under 1 års period. Vart på akuten en gång. Tar minst 4 gånger i månaden prostafen mot illamående.
  Jag upplever min ibs tid mest under kvälls tid, har inte lyckats få något sammanband varför det kommer just på kvällen. Men ofta är det under kvällen då man verkligen mår skit, måste besöka toaleten styp kvarten.

  Det ända läkemedel jag fått från läkaren är dimetikon prostafen, och immodium.

  Känner ingen efekt av dimetikon, men prostafen har hjälpt mig kunna somna på kvällarna. immodium har jag försökt använt så lite som möjligt, då jag känner att man ibland känner sig förstoppad när man tagit det.

  förövrigt är jag laktosintolerant, tar levaxin mot förhög ämnesomsättning. Har haft problem med magen sen barnsben (Haft magsår när jag var yngre) Är 18 år idag.

  SvaraRadera
 9. hej på er!
  Skickar ett lite kortare svar. Tora jag har jätte gärna fortsatt kontakt med dig. Du kan maila på levamedibs@live.se men det kommer dröja ett tag nu innan jag orkar och hinner svara då det är många som skriver.


  Till anonym: jag märkte det med och ligga på en viss sida när jag var som sämst. Min tanke var att om man låg på höger sida, då åkte maten ut fortare i tarmarna. Låter lite mysko men allt som funkar för en ska man hålla sig till. Det man funderar över är att du skriver att du har svart avföring, har du inte blod i avföringen då? Om det är svart brukar dom ofta misstänka att det sitter högre upp. Varit på gastroskopi? Du kanske har magsår? Dimetikon är ju mot uppsvälldhet och tycker inte heller den fungerar så bra men man ska väl äta den regelbundet ifall den ska ha effekt. Du borde nog få en annan tablett mot illamående, märkte nu när jag låg inne på sjukhuset att det fanns en mängd olika.
  Ja det är ett rent helvete ibland och nu har jag ännu en diagnos och ännu mer mediciner.
  Tack för att ni fortsätter och läsa och fortsätt ha tålamod.

  kramar

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Jag var idag hos doktorn, för att jag mått väldigt dåligt dom senaste 3 veckorna.
  Mycket illamående framförallt smärta under kvällen.

  Min doktor vill inte göra en gastroskopi, eftersom jag inte har ont konstant och blodproven visar possetivt.
  Magsår har jag dock haft när jag var mindre, men inte längre. För om jag skulle ha det så ska man ha konstant smärta enligt min doktor.

  Jag tycker med att jag borde fått någon annat mot illamående, men idag sa min doktor så här.
  - Tyvärr så finns det idag ingen medecin att bota IBS eller din magkattar. Försök rikta dig in på att skaffa ett jobb, byt vanor gå ut cykla eller något.

  Frågade om ibrogast (ibs medecinen stavning) han hade ingen aning om vad det var eller något.

  Känns som att man inte riktigt får den hjälpen man vill. Jag sa att jag ändå vill göra gastroskopi, för att verkligen utesluta det området. Men han inssistera att inte göra det.

  Nu när jag varit sängliggandes i 3 veckor så fick jag veta att jag får avdrag av mitt bidrag för att jag inte varit aktiv på möten. Det gör inte saken bättre heller.
  Känns som att man nästan håller på tappa fattningen här.

  Ang svart avföringen så har jag bara haft det 3 gånger. När jag var i akuten pga av det så kollade dom i röven men de fann inget blod.
  Enligt ambulans föraren så sa han att han var 99% säker på att det var blod i tarmarna. Eftersom man inte får den typ av svart afföring sådär som jag fick då.

  Har inte dejtat någon tjej på 5 månader snart. Känns sammtidigt att doktorn har lite rätt i att om man tänker mycket på magen och så har det negativ effect och man blir dålig. Men jag vet inte riktigt hur jag ska ta mig ur detta just nu. Känns som det är något mer fel och inte enbart ibs. Eftersom jag iprecip alltid känner mig dålig i magen.

  Det är framförallt denna illamående som jag har problem mest. Jag tycker inte det är pinsamt att prata om att man har dålig avföring ibland. Det är mitt illamående som gör att jag inte vågar gå ut och träffa andra för det kan komma så plötsligt och då mår jag verkligen dåligt och måste typ sätta mig ner.

  SvaraRadera
 11. Hej igen!
  Ska jag vara ärlig så låter det som att du har träffat idioter till läkare. Jag skulle byta läkare om jag var du, har gjort det själv många gånger då dom lyssnar inte på en. Tillbaks till den svarta avföringen, dom kan inte säga genom en snabb titt i baken att du inte har blod i avföringen då den mörka färgen kommer oftast av att något blöder längre upp och då hinner färgen bli mörkare med tarmpassagen. tycker absolut du ska kräva gastroskopi av vilken läkare som helst. Man behöver inte alls ha konstant ont bara för man har magsår. du låter som en gammal kollega till mig och den hade magsår. Det kan vara annat med men lika bra och börja uppifrån anser jag i alla fall. Det finns många olika mediciner till illamåendet, det sa dom när jag låg inne nu och fick pröva säkert 3 olika. vet inte om din magkatarr blir bättre av omeprazol, det tar jag själv vid behov. Ett annat tips kan vara att utesluta lite mejeri produkter då dessa bildar slem, vilket kan reta ditt illamående.
  Kan förstå att du inte har träffat någon tjej på ett tag då det är så svårt och få andra att handskas med ens situation när vi själva inte ens ibland vet hur det ska gå till.
  Annat jag tänkte på är att har dom tagit avföringsprover? tunn och tjocktarms röntgen? koloskopi, rektoskopi?
  Mitt bästa tips är nog att byta läkare så du finner någon som lyssnar på dig. Har själv haft 4-5 olika hittills innan min diagnos konstaterades och nu måste jag lära mig leva med ytterligare en. Livet suger ordentligt ibland och vi faller långt men kom ihåg att du inte är ensam.

  kramar

  SvaraRadera
 12. Jag ska nog byta läkare snarast, jag har funderat sedan jag kikat på denna bloggen att försöka få utskriven Tryptizol. Eftersom jag börjat må mer dåligt psysiskt vid ibs. Dom har gjort avföringsprover tidigare, men då har jag ifs aldrig haft svartavföring. Det är mer senast nyligen det hände.
  Jag har bestämt mig för dock om jag skulle få svartavföring igen, då ska jag ta upp det på något sätt och lägga in det i något, för att få reda på vad det är.

  Just nu har gymnasieskolorna öppnat igen, och jag har fått en otrolig sug att börja studera igen. Men sammtidigt oroa det mig, kommer jag klara av skolan denna gång? Jag avslutade studierna innan sommaren pga mycket frånvaror som resulterade till dåliga betyg i många ämnen.
  Men sen jag hoppat av skolan, så har mina symptomer förvärras. Om man tänker på tidigare år.
  Jag själv känner att jag nu är säker på att jag kan klara av uppgifterna man får/prover osv. Då jag fått extra hjälp tidigare i 6månader på inlärning.
  Så jag ska nog kolla upp redan imorgon, om det finns plats för mig att börja om andra året på gymnasiet. Kanske jag blir bättre, för då får man iaf rutiner tillskillnad från vad man haft på de senaste månaderna. Samt träffa kompisar och människor.

  Men det jag oroa mig är verkligen om jag kommer klara av det, jag vill inte falla i en lång ibs period igen om jag nu skulle börja skolan/ få börja.

  Jag ska nog kräva gastroskopi av akuten som ligger 30 minuter härifrån med bil. Men jag ska nog vänta med det tills jag blir dålig igen/får svart avföring.

  Men det med Tryptizol, har du själv provat det? Vet du några bra studier om det som visar att det fungerar osv? Har lite svårt att hitta information om det.

  Ber om ursäkt om jag gå way off topic här.

  Mvh

  SvaraRadera
 13. Hej
  Jag har haft ibs länge men inte fått någon medicin. Det har varit bra i många år när jag jobbade. Fast nu så så har jag varit arbetslös i nästan 2 år pga ont i min rygg..Magen har nu blivit vätte. Jag kan inte göra någonting förens jag måste springa på toa.. Kan inte hålla mig. Det är så pinsamt. Vill ju vara som alla andra och kunna vara social med andra. Kunna gå på restaurang, gå ut och gå, gå på bio mm..Det händer olyckor och jag hinner inte till toan. Kan gå flera ggr på typ 2 timmar. Undrar hur mycket man har egentligen. Fast miin kille tror bara att det är nervositet. Det tror inte jag. Är det någon som kan hjälpa mig. Hjälp..
  Mår så himla dåligt. Kan ju inte ha ett normalt jobb.

  SvaraRadera
 14. jag har tryptizol själv utskrivet sen två år tillbaka, fick tipset från www.ibsforum.se där flera andra ibs are hade prövat med bra resultat. Angående studie fick jag själv hoppa av ett halvår pga min mage. Våga berätta hur det är, man kan till och med få en egen toa om det är så. prova dig fram men ställ inte för många krav utan ta det i din egen takt och vad magen vill.
  kramar

  SvaraRadera
 15. Till inlägg nr 2, får jag fråga varför du inte har loperamid/dimor eller immodium utskrivet? Du kan läsa mer om medicinen på www.fass.se
  Var precis som dig i början, vågade mig inte ens ut och läkarna lura i en att det var bara stress mage. Det finns mediciner som lugnar men det gäller och hitta rätt. ett annat tips är på www.studie.nu påbörjas en studie i kbt mot ibs. Den är på distans via datorn, jag har anmält mig. Värt ett försök
  kram

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Jag har fått IBS efter att ha fått anorexia. Jag har sådana kramper im agen att jag inte vågar göra någonting. Vågar inte äta igen Numer för att jag är så rädd att kramperna ska komma igång, inte för att jag är rädd att gå upp. Är nu så rädd att börja gå ner igen, då jag kämpat mig upp. Jag mår illa också hela tiden och har ständig huvudvärk. Vågar inte röra mig längre för kramperna kommer igång då, så jag sitter still hela dagarna i soffan och kan inte ta mig till gymnasiet längre. Ingen läkare tror på mig att jag har så hårda kramper och en del säger det är psykiskt. Är det någon som kan tipsa mig om det finns något kramplösande, förutom Papaverin som inte hjälper? Finns det något på hälsokosten eller Apoteket? Finns det någon speciell kramplösande mat jag kan äta? Orkar inte ha det på det här sättet. Önskar också tips mot illamående. Är bara 17 så jag kan inte få någon bra vuxenvård utan är hänvisad till BUP, vilka är fullständigt kassa. Snälla, kan någon hjälpa mig?

  SvaraRadera
 17. Hej Joli!
  Välkommen till bloggen även om det är jätte trist att du har det så svårt med ibs och kramperna. Jag var precis likadan själv i början och slutade äta för man törs helt enkelt inte till slut. Men näring behöver du ändå, om du skulle kunna prata med en läkare eller dietist och be om näringsdrycker och pulver. En dryck motsvarar ca en måltid om man får de med mycket kalorier, dessa var min räddning en lång tid och jag kunde dricka dom i min ensamhet i hemmet.
  Angående kramp lösande mediciner så är min hjärna helt ute och cyklar och kommer inte på vad den jag tänker på heter.
  Men det finns en annan jag hittade efter mycket googlande och den heter egazil! Och är till för mag och tarm kramper. Den är säkerligen receptbelagd så jag hoppas du har en läkare som lyssnar på dig, så att du kan få bättre medicin.
  Mot illamående finns primperan. Postafen finns också som använd mest vid åksjuka men har god effekt vid illamående, den tror jag är receptfri.
  Men mitt bästa tips är att fråga läkaren eller apoteket vad det kan tänkas finnas. Inge kul och vara fånge i sitt hem och du som är bara 17 år. Eller vilken ålder det än gäller. Du skulle inte kunna få prova tryptizol med? den har jag tagit upp vid inlägget och det finns många med ibs däribland mig med som får hjälp av den och få en lugnande tarm.
  Prata med din läkare och kanske han/hon även skulle kunna ge en remiss till en kurator istället som förhoppningsvis är bra.
  Önskar dig all lycka till, bara fråga om det är något annat eller bara ändå

  kramar

  SvaraRadera
 18. mumintrollet, jag måste säga tack så mycket för att du lyssnar. Och tack för att du bloggar!

  Har hjälpt mig mycket att läsa om ibs, samt skriva av sig.

  Nu idag, så mår jag ganska bra och tacklar ibs med possetivitet.
  Mår väldigt bra just nu, ibland så fort man känner att magen börja bli lite knas så tar jag imodium, dimetikon och prostafen.

  Ang tryptizol vet jag inte om jag vågar på den medecinen tsm med allt jag tar nu + levaxin.
  Har inte varit hos läkaren sen jag berätta om det sist.
  Men jag funderar på att besöka en ny docktor som kan hjälpa mig bättre.
  Pratar varannan vecka med en teraput i skolan som hjälper mig med.
  Något jag har märkt av nu är iaf. När jag är förbannad/väldigt stressad över något. Då blir jag sämre i magen 2-3 dagar efter dagen/dagarna man varit det. Så just nu försöker jag bara, ta de lugnt försöka att inte tänka negativt och fortsätta frammåt. Påbörjat skolan med förhoppningar om att kunna ta ett slutbetyg. Men det kommer jag aldrig kunna göra om jag igen skulle vara borta i 1månad i streck från skolan. Vilket jag ska försöka förhindra att det ske!

  SvaraRadera