torsdag 31 mars 2011

Ont i magen

Idag är det en sådan dag, man önskar inte fanns. Det är när skoven kommer och inte vill ge med sig. Sen har det mycket och göra med att jag råka äta för mycket grönsaker och läkerol. I så idag får man lida och jag önskar att jag vore genomskinlig och att ingen vill mig något idag. Jag vill bara vara och ha ont för mig själv. Magen ser ut som en ballong, kallsvettas, ont och allmänt oroligt. Jag som hade tänkt och ta en lång promenad i solen, men till och med att bara tvätta kläder blev en plåga. Så vad gör man? bloggar för och få fler och förstå att dom inte är ensamma. Nog för att man kan känna sig riktigt ensam ibland.
Känner mig elak som tycker det är skönt och få vara själv i em, då sambon jobbar. Har tur på den fronten, då jag har en karl som förstår mig. Så det blir bara jag, magen och katten idag. 
Så hur ofta kommer skoven? Jag har faktiskt inget svar på det, då det kan gå månader, veckor eller bara dagar. Hade skov i början på förra veckan och så nu igen. Får nog äta mest quorn idag (konstigt nog en form av fibrer som jag mår bra utav). Vet inte vad det är för speciellt med quorn men min mage gillar det. 
   När man får dessa gropar när man har ibs, är symtomen också väldigt olika. Vissa får kramper, andra blir uppsvällda, magknip, illamående, sura uppstötningar, lös mage, hård i magen, kall svettningar, svettningar, yrsel, värk osv Det är svårt men man får leta sig till det som får en och må bättre. Värme brukar vara bra (kanske inte så konstigt att man ofta mår bättre utomlands). Det finns de som har blivit hjälpta av hypnos eller KBT. Ändra kosten, minska stressen ja knepen är många, men det är långt ifrån att det funkar på alla. 
Kvinnor med ibs kan få besvär vid menstruation med både värk och strulande mage. Det finns kvinnor som får ont i underlivet och får blödningar då och då. Man har ändå inte lyckats förknippa besvär till ibs. Det verkar dock finnas små samband mellan ibs och endometrios eller fibromyalgi. (Detta är vad jag har läst och är inte grundat på några vetenskapliga bevis.)
   Tätt åtsittande kläder är något många med ibs undviker, dels för att det känns obehagligt (tighta jeans ex) eller man skäms för sin "ballongmage". 
Så när solen skiner och våren är på väg, sitter man här inne bakom fyra väggar och än en gång har ibs: en gjort en begränsad.
Begränsning är just vad många känner, då du kan aldrig planera något i förväg. Man undviker saker, som och åka buss eller tåg. Själv är jag lite klaustrofobisk så om jag ska se en film på bio (vilket var helt omöjligt förr) ser jag till och boka plats längst ut. Jag hatar och flyga men även då tar både klaustrofobin och magnojjan över, man sitter och vakar på natten tills bokningarna öppnar. Jag sover inte över hos folk, bara hos min pappa och mina syskon.
Okända eller bekanta som inte har riktigt grepp om min sjukdom kan oftast inte bjuda på mat, då dom vet inte vad jag kan och inte kan äta.
Får ont i magen av att göra nya eller obehagliga saker. Kan få ont av att bara tänka tanken, så nog märks det att det sitter på magens nervsystem.
   En läkare hade sagt till en ibs patient att när du blir dålig, bli inte uppgiven och ledsen. Utan bli arg, riktigt arg på magen. Om det på något sätt påverkar magen positivt, vet jag inte. Men man är beredd på prova allt och ja det fungerar ibland.
Så länge jag har ork och om det gör någon nytta. Vill jag fortsätta hjälpa er andra till och få ett värdigare liv.
   Något jag är stolt över är, hur jag och två tjejer började samla namnunderskrifter mot socialstyrelsens sätt att se på ibs vid sjukskrivning. Vi fick in mängder av namn och protest listan skickades in. För ca 6 månader sedan ändrades texten till det bättre. Det är inte bra än men mycket bättre än förr. Alla ska ha rätt och vara sjukskriven om man behöver det och man måste få upp ögonen om ibs och inse att det faktiskt är en sjukdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar