måndag 4 april 2011

En sjukdom som inte syns på utsidan

Ibs är en sjukdom som inte syns på utsidan, eller? Jo den kan synas genom en svullen mage, något som gör oss väldigt ledsna när folk frågar om man är gravid. Ja, det har hänt mig med men det som sårade mest var att man var fräck nog och prata bakom ens rygg.
Men annars är det svårt och se den svåra kampen inombords och vad sjukdomen ger för besvär. Kan ge er ett exempel som hände för inte alls länge sedan. Jag satt och prata med en kollega på min fd praktik plats om min sjukdom och han sa att dom har inte märkt överhuvudtaget att jag är sjuk. Mitt svar blev att, nej men det beror på att jag döljer det så väl och att jag arbetar anpassade tider. Att jag äter mer mediciner än en 90 åring är inget dom visste heller. En annan trodde jag sov till elva om dagarna då jag jobba kväll. Då fick jag förklara att jag går faktiskt upp 7 om arbetsdagarna och hur mina mornar ser ut. 
   Inte heller kan man föreställa sig hur det är att ha skov om man inte själv har upplevt det. Eller hur de finns de som är fångna i porslins borgen eller de som sjukskriver sig pga "ont i magen". Låt en person med ibs få andrum och stressa inte personen då stress gör oss sämre. Det är snällt om du frågar om du kan göra något för en, men oftast kan du inte det. Det är ungefär som och jämföra hur det skulle kännas om du har 40 graders feber och jag vill dra ut dig på krogen. Så försök ha förståelse hur pass dålig man faktiskt kan må och ta inte för givet att du vet hur personen mår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar