måndag 4 april 2011

Hur ställer/får man diagnosen ibs?

Hur ställer/får man diagnosen IBS?
Man brukar säga att man får diagnosen när inga undersökningar eller prover visar något avvikande. Låter helt sjukt, ja jag vet. Men när man har ibs så finns det inga prover åtminstone här i Sverige som visar att du har ibs. Då man vet inte riktigt vad man letar efter mer än att inflammationen sitter på magens nervsystem. Men det finns inget konkret prov eller undersökning som får fram svaret.
Först ska man ju ta reda på vad som är fel med en och då krävs en lång rad jobbiga undersökningar.

Det enklaste läkarna brukar börja med är att palpera (känna) på magen (känns magen hård, mjuk, ont osv), ta blodprover (inflammationer och brister av olika slag syns) och avföringsprover (blod, bakterier).
Det är inte ovanligt att man finner brist på B12 när man har ibs och det kan bero på att man har sämre upptag av vitaminet i tunntarmen eller att man saknar proteinet "intrinsic faktor" (IF) som bildas i magsäcken för och hjälpa kroppen och ta upp vitaminet.
Har man inte funnit något mer än vitaminbrist och då kan man få remiss till en gastroskopi, koloskopi eller rektoskopi. Man ser med dessa hur magsäcken, tjocktarmen och slutet av tjocktarmen ser ut.
Ytterligare undersökningar är tjock och tunntarmsröntgen, där man genom att röntga med kontrastmedel kan se tarmarna bättre. 
 En mindre använd metod är att svälja en så kallad piller kamera, den är 26 mm lång och 11 mm i diameter som en vicksblå. I pillret ryms en kameralins, bildsensor, batteri, sändare och antenn. Den tar 57 000 bilder i loppet av åtta timmar. Man fäster 8 sensorer på patientens mage och dom är kopplade till en datorinspelare som patienten får bära i ett hölster runt magen. Pillret tas med ett glas vatten hos läkaren och man ska ha fastat i 12 timmar innan. Efter man har svalt pillret kan man vara som vanligt men får inte äta förrän 2 timmar efter man har svalt den. Kameran kommer ut den naturliga vägen och dom återanvänds inte! Sen lämnar man in inspelaren som man har i hölstret och läkaren kan gå igenom filmen.

Man har då tillslut haft diverse slangar här och där, tagit otaligt med prover, blivit stucken till tusen och resultatet blir att man inte har funnit något avvikande.
Det är då man får diagnosen, IBS Irritable bowel syndrome eller colon irritable som det hette förut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar