måndag 11 april 2011

Ibs och preventivmedel

Tänkte ta upp det här med preventivmedel och ibs då många kan inte använda ex p-piller pga av magen. Sen har många en rad biverkningar som ger mer magproblem. Där tror jag att det handlar om att hitta det man trivs bäst med och det är nog lika individuellt som ibs är i sig.
Men jag kan nog med all säkerhet säga att om du har ibs-d (eller a), är p-piller uteslutet! Så vad kan man tänka sig då?

* Kondom
* P ring (nuva ring)
* P plåster
* P spruta
* P stav                           
* Spiral
* Pessar
* P piller (skriver med den då det ska inte vara något hinder och använda den vid ibc-c
Klistrade in länken från fass om preventivmedel och dess biverkningar, då texten var så lång.
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/lakemedelhalsa_artikel.jsp?articleID=35629

Vet att det finns många med ibs som är rädda för att använda preventivmedel med hormon preparat då biverkningar ofta är mag/tarmrelaterade och man har en rädsla för och förvärra sin sjukdom. Personligen har jag aldrig reagerat med magen men det kanske beror på hur känslig man är. Men det är väldigt sällsynt att biverkningar håller i sig en längre tid. Det är väl som med de flesta mediciner att man kan få någon form av en vanlig biverkning som sedan försvinner inom ca 2 veckor. Annars bör man avbryta behandlingen eller tidigare så klart om man får svåra besvär. (Observera att du ska alltid prata med din läkare om dina mediciner!) Det jag bloggar om ger mest bara förslag och jag skriver om hur det KAN vara.

2 kommentarer:

 1. jag har levt med kroniska urinrörsbesvär i tre år, gått till ett trettiotal läkare, gjort utredningar och ingrepp, tillslut fick jag rådet att sluta med ppiller då de påverkar slemhinnor, detta hade ingen annan läkare rått mig. jag blev så upprörd att valet att kontrollera mina besvär togs ifrån mig! Nu har jag inte haft ett anfall (dvs njuront, feber, extrema smärtor i urinröret, blod mm.) på över tre månader, REKORD! man borde verkligen forska mer på vilka bieffekter preventivmedel har. göra om och göra rätt! grym blogg!

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym!
  Tackar :)
  Usch det låter jobbigt men skönt du verkar bli bättre.
  Att p piller påverkar slemhinnorna hade jag ingen aning om, det är en intressant tanke med tanke på endometrios. Hur påverkar de slemhinnan? Sa läkaren det?
  Har själv problem med urinblåsan och röret men pga endometrios.
  Kul du hitta bloggen
  kram

  SvaraRadera