lördag 16 april 2011

Jag har fått diagnosen IBS, vad gör jag nu?

 Har du nyligen fått diagnosen IBS? Det kan kännas skrämmande när man får en diagnos, samtidigt känner många en lättnad. I de flesta fall tar det lång tid innan man får diagnosen ibs, då det ofta är så att man får göra ett antal prover och undersökningar innan man kan konstatera det är ibs. Diagnosen IBS får man alltså när inga prover visar på något avvikande.
   Tänker tillbaka hur jag kände den dagen brevet med min diagnos föll ner i brevlådan. Jag hade läst lite om ibs och hört talas om det innan men på något plan ville jag inte känna mig vid att det kunde vara ibs. Då den mest skrämmande tanken för mig var, att ibs är obotligt.
   Det är här bloggens mening har sin största inverkan! Hur lever man med ibs, går det? Jag har som sagt haft turen och hitta mediciner som håller mig i rätt bra form men tyvärr finns det andra som är fångna i sitt egna hem.
Jag tror det viktigaste är att inse att sjukdomen är inte farlig i sig och att det finns en del saker som kan lindra. (Se mina andra inlägg om mediciner, mat, kbt osv).
Men att leva med ibs är långt ifrån enkelt då man är tvungen att anpassa sig väldigt mycket i de flesta fall. Men jag vill försöka ge er andra hopp om att det kanske kan bli bättre, när du hittar det som fungerar på just dig.
   Det kanske låter dumt men att googla efter ibs som min läkare sa, var bland den bästa hjälpen jag kunde få. Så efter fem och ett halvt år sitter jag här och sammanfattar och försöker hjälpa andra i samma sits.
Om vi ska gå in riktigt djupt i tankarnas värld hur det är innan man får sin diagnos och när symtomen började, så tror jag att ca 75 % utav er har tänkt tanken om cancer.
Att plötsligt förlora kontrollen över sitt liv när symtomen inträder är enormt jobbigt och det är inte mer än naturligt att man skrämmer sig själv med cancer tankar. Man kan inte få cancer av ibs, det är något som ska understrykas.
Men vad är det då som händer i kroppen när man börjar må illa, magen bubblar, du kanske blir ständigt förstoppad eller maten rinner rakt igenom dig. Tarmarna kan bli retande och kan bilda slem. Magen börjar se ut som en luftballong och du kan inte längre äta det du vill.
Och så börjar utredningen, du söker hjälp om och om igen. För dom hittar ju faktiskt inget fel på dig. Många börjar tvivla på sjukvården och andra får inte ens den hjälpen de behöver. Det kanske inte är så konstigt om läkaren ser fundersam ut då ingen vet vad ibs beror på och då vet man inte vad man ska leta efter heller.
Men jag måste säga det här till all sjukvårds personal, - ta oss på allvar!
Här kommer bra tips när du har fått diagnosen

* Leta fram så mycket information om sjukdomen som det går, tills du får en insikt
* Gör mat lista varje dag, skriv vad du äter och hur magen reagera på det
* Stressa inte
* Planera dina dagar
* Hitta din trygghet
* Berätta för de omkring dig, hur du mår och vad sjukdomen gör med dig
* Skäms inte, du har inte valt sjukdomen, den valde dig
* Våga pröva olika behandlingsmetoder (hypnos, kbt, medicin, magskola ersta, naturkost/läkemedel osv) Det är bättre att du själv hittar något som fungerar men våga vara öppen för förslag
* Låt inte sjukdomen ta över ditt liv, utan styr den efter dina förutsättningar 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar