onsdag 25 maj 2011

Artikeln i aftonbladet om ibs

Nu har artikeln angående ibs kommit ut i aftonbladets bilaga wellness, där jag skulle ha varit med men det passade inte tiden då jag for utomlands då. Tror det är samma tjej som var med i tv programmet fråga doktorn. Här är länken för er som vill läsa: 

http://www.aftonbladet.se/wellness/article12999642.ab

Så här är mina tankar kring artikeln:
Vill börja med och skriva att jag vill absolut inte trampa någon på tårna och det är självklart det är bra att någon annan med ibs vågar träda fram och delar sin historia.
Men jag tycker inte man fick med ibs ens baksida om hur hemsk sjukdomen kan vara, mer än akut springande till toaletten. Läste jag för snabbt eller glömde man skriva om hur individuell sjukdomen är? Vad hände med de som har ibs c och a?
Det som jag nästan fastnade mest för var att det lät som att man kan jobba med precis vad man vill och kosten var den samma. Varför denna irritation? Jo för att det finns så många med ibs som inte ens har kommit på vad de tål och inte tål. De som inte ens törs äta mat och som svälter sig själva.
Alla arbetslösa och sjukskrivna som inte kan arbeta pga ibs eller inte hittar ett anpassat arbete. Om hur man har så svårt och vara sjukskriven pga ibs eller vad socialstyrelsen anser och om hur vi fick bara en mindre ändring på begreppet ibs.
Tro mig jag tycker det är jätte bra att folk vågar prata om sin sjukdom och sin historia och tjejen i artikeln har just ibs c. Och ja ibs är individuellt lika så hennes historia. Men jag tycker det är bara så viktigt att man får med sjukdomens baksida och de andra formerna med
De med ibs c och a har glömts bort och det som retar mig mest är fakta rutan med meninge
 "Det finns inget botemedel för IBS, men med tiden brukar IBS klinga av"! Jaså? den klingar av, vilka har märkt det? 
Mitt inlägg har inget med avundsjuka och göra utan om min kamp och få folk att inse vad ibs egentligen är och hur man kan må. Att många av oss faktiskt har en helt uteslutande kost, de som inte kan gå på toaletten på en vecka eller de med den blandade varianten. 
Även om man kan tycka att det blir dubbelmoral i och med att jag skriver mest om min sjukdom så försöker jag inte glömma bort er andra. Det är bara svårare och berätta någon annans historia men jag försöker ta med generella grejer om ibs.
Ja det kanske är en början med artikeln, men tänk om jag ändå hade pengar! Då skulle jag åka landet runt och berätta om ibs! Kanske en vacker dag, kan jag göra något mer än och blogga om ibs. 

Läs artikeln och skriv gärna din åsikt om du vill (den var bra för övrigt)
 

6 kommentarer:

 1. Jaha ja... Jasså den klingar av =)
  Kan någon tala om det för min mage kanske!

  Sjukvården är skit och elände när det gäller dessa problem! Man är "bara" psykiskt sjuk!
  Jag har dessutom dubbel diagnos. Lymfocytär kolit(inflammatorisk tarmsjukdom) & IBS.Och om man har Lymfocytär kolit får man INTE äta SSRI (vilket jag inte visste, utan fick ta reda på själv). Läkaren på vårdcentralen ville inte ge mig ny remiss till specialist pga. att jag hade en svårbehandlad sjukdom (?). Jag blev ledsen och blev rekommenderad SSRI. Jag var så sjuk att jag till slut kollapsade på gräsmattan i vår trädgård. DÅ fick jag efter byte av vårdcentral ÄNTLIGEN en remiss till specialist!

  Nu har jag gått på kortison en längre tid för inflammationen, som blev MYCKET värre av SSRI. För övrigt måste jag ju även ha "hjälpmedel" för ångesten och kramplösande. Då har det visat sig att Sobril funkar jättebra på mig. Men det är ju ett helvete att få dessa regelbundet! Då blir man ju beroende! Och vad f-n bryr jag mig om det. Jag håller mig till förskriven dos och ökar aldrig, men man blir ständigt ifrågasatt. Speciellt av alla dessa "duktiga" och "präktiga" sjuksköterskor som svarar i telefon. Nej, hellre skall man ha ångest och kramp än att man får en tablett som hjälper för att det finns andra som missbrukar läkemedel.

  Specialisten jag går hos nu måste jag skriva brev till om jag vill ha kontakt. Om jag hamnar hos någon av dessa sköterskor i deras stora växel blir jag stoppad med kommentarer som "du får ha tålamod" "så'n medicin får di INTE av en tarmspecialist" osv. osv.

  Tror de att man blir mer harmonisk av denna ständiga strid!!??

  Marie
  mail@gardenpatch.se

  SvaraRadera
 2. Jag fick diagnosen för ca 2 år sedan och har haft det skit jobbigt. Äter värk tabletter och kramp tabletter varje dag. Nu mår jag dock bättre efter att hittat medicin som funkar för mig. Jag har också börjat gå till en kiropraktor... det har hjälp massor för mig. Jag behöver inte ta medicin längre mot avföringen tex. Det är ju faktiskt nerver som styr tarmen och det har kiroprakton hjälp mig med...

  Eva-Lena

  SvaraRadera
 3. Hej Eva-Lena!
  Vad spännande information, vill du skriva mer utförligt till min mail så kan jag ta med detta i ett inlägg eller kanske läsa på mer om detta. Vad för medicin äter du?
  kram

  SvaraRadera
 4. nu har jag mailat dig!!!

  Eva-Lena

  SvaraRadera
 5. Kan varmt rekommendera: www.kunskapskällan.se (kunskapskällan med ä i webbadressen)

  SvaraRadera