torsdag 19 maj 2011

Jobb dag igen

Ja då var det dags för ytterligare en arbetsdag och idag ska jag få gå dubbelt på den södra delen av orten. Har bara kört den norra rutten så jag lär försöka börja hitta på den södra med. Fick höra idag att en kollega har skaffat mig en karta! Tänk vad snällt :D
   Igår var vi och fira syrran som fyllde 25 år, fick även träffa en gammal klasskamrat från högstadiet. Han är alltså ihop med syrrans kompis, haha det där lät rörigt. Massor med tårta vart det med så får väl se vad magen tycker om det. Blir ofta sämre när det är lingon plockning ;p
Och på lördag ska jag skjutsa hem syrran då jag har fortfarande pappas bil. Skulle få låna den ett tag till, så snällt så.
   Skulle behöva gå och rota i förrådet med efter min namnskylt som jag fick när jag var färdigutbildad undersköterska.  Har inte behövt använda den då jag började jobba åt akademiska sjukhuset direkt efter min utbildning och då fick jag ett passerkort. 
Måste åka tidigare idag då sjuksköterskan ville hinna träffa mig, ska ha delegation på insulin, medicin, kateter mm
Tyvärr så börjar även magen spöka innan man ska iväg, aaaaahhhh ggrrrrrrrrrrrr
Såg att inlägget om iberogast vart väldigt populärt, jag uppdaterar när jag har läst på mer.
Ha det så gott

Kramar från mumintrollet

4 kommentarer:

 1. Hej på dig

  Vad glad jag blev när jag såg din blogg. Jag var inne och desperatgooglade. Min son är 14 och har trassel med sin mage. Han får värk i den och kan inte gå till skolan för han orkar inte koncentrera sig och sitta där. Det har varit fram och tillbaka så i 1 1/2 år nu och det känns som om det kommer oftare. Han får vara hemma från skolan drygt en vecka åt gången.
  Vi har varit i kontakt med läkare och en määäääängd prover är tagna och det har röntgas och han gjorde en gastroskopi förra veckan men allt verkar vara bra.
  Som förälder blir man så frustrerad och orolig. Vi har varit inne på om han är mobbad eller dy men både han och lärare nekar. Vi har även varit inne på om han skolkar men hur kul är det att vara hemma 2 v i sträck och inte få vara med på innebandyn som är hans bästa.
  Det jag egentligen ville med denna otroligt långa kommentar var att jag undrar hur det började för dig? Hade du liknade? Samt att jag blev glad att läsa det du skrivit för du skriver väldigt bra och mycket stämmer in tycker jag.

  Ps: Han har faktiskt provad iberogast men inte märkt någon bättring. Bara att det smakar skit :) ds
  mvh
  Orolig mamma

  SvaraRadera
 2. Hej orolig mamma!
  Vad glad jag blir av att se att även du har hittat hit, mitt hjärta blir alldeles varmt.
  Jag har som första inlägg på bloggen "livet innan ibs". Där du kan läsa min bakgrund men jag ska skriva lite kort eller mellan långt så att säga hur det hela började. Redan sommaren 05 fick jag mindre attacker av att magen strula men det var inget som störde mig så. Jag gick i skolan på den tiden och åkte på en kryssning med klassen när jag fick en ordentlig magsjuka på natten. Fast jag kräktes aldrig vilket är ovanligt för magsjuka. Sen trodde jag att det hade blivit bättre dag för dag men så fort jag börja äta rann allt rakt igenom (ursäkta beskrivningen) Efter två veckor börja jag söka läkare och dom bara avfärda mig och sa att det var magsjuka. Ingen trodde på mig i början. Jag har tagit diverse prover, gastroskopi precis som din son, den visa inget. Antal slangar hit och dit, laktos och gluten prover och inget visa något. Stress mage sa alla fram tills att min läkare förra våren kom fram till ibs. Jag fick hjälp från ibsforum.se med mediciner som jag berättade för min läkare. Det finns alltså inget bot för ibs bara mediciner som kan lindra. Kolla inlägget "mediciner vid ibs". Jag skulle nog tänka mig att papaverin skulle vara värt för din son och testa. Den är receptbelagd och är mot kramper i magen. Har haft den i flera år och den lindrar något. En värme dyna kan också lindra när det är som värst. Får jag fråga om din son har mest problem med diarré eller förstoppning eller både och? Vid lös mage kan man köpa loperamid/dimor/immodium recept fritt. Omeprazol hjälper om värken sitter i magsäcken också receptfritt. ProbiMage sägs också vara bra men det är ungefär som proviva dryck du köper på vanlig affär. Jag skulle också rekommendera att han äter mer skon kost. Ljust bröd (om han inte är förstoppad), ris, kyckling utan skinn, ris, inga kolsyrade drycker, kokta grönsaker (råa förvärrar ofta, lika undvika lök,bönor, linser, skala gurkan, undvik paprika mm alltså grönsaker och frukt med skal) Lugn mat som soppa, pot mos, fisk osv brukar gå ner bättre. Undvik också starka kryddor och fet mat+chips och sånt. Jag vet att det kan låta jätte tråkigt men kosten är jätte viktig vid ibs och låta sig själv se vad man tål. Generellt är det mycket av det jag skrev man ska undvika, just det vi med ibs låter bli.
  Jag känner verkligen för din son när han inte kan gå i skolan eller utöva sin favorit idrott. Det är toppen att han har en mamma som bryr sig som du gör, det hjälper mycket. Ge inte upp utan sök läkare efter läkare för att han ska finna felet även om det är ibs men då har ni det på papper också och kan hjälpa honom bättre. Nu vet jag inte var ni bor men det finns en speciell mag och tarm klinik i Ersta i Stockholm där dom även är specialiserade på ibs. Ring kliniken och hör med dom också eller be om en remiss dit om ni inte har allt för långt och åka. Ibs är inget farligt i sig även om det är riktigt jobbigt och leva med det. Jag gör mitt bästa för och hjälpa er som läser. Mina tankar skriver jag precis som dom är, för och hjälpa andra också få en mer verklig bild. Att ha ibs eller någon annan magåkomma ska inte vara pinsamt och det är mycket därför jag skriver. Du är hjärtligt välkommen och fortsätta följa min blogg, fortsätta ställa frågor osv. Jag hjälper till så gott jag kan.

  kramar

  SvaraRadera
 3. Hej igen

  Åh tack för ditt svar. Jag har inte hunnit men jag ska gå inte och läsa vad du skrev om inledning.
  Han har faktiskt mest problem med ont i magen. Diarré kan komma som en liten "bonus". Ibland får han bara diarré och inte ont så då tar han loperamid men för det mesta så får han värk i magen. Inte så att han ligger däckad men så pass att han inte orkar gå till skolan eller dy.
  Jag har varit inne på att gå till en kinesolog. En sån kan tydligen se saker som läkarna inte kan. Han känner igenom kroppen (fråga mig inte hur) och kan få fram saker.
  Nu ska han testa att inte dricka mjölk i två veckor och vi får väl se. Jag tror inte att han är laktosintolerant.
  Tack så jättemycket för mattipsen. Jag ska skriva ut och spara så får han testa det efter detta med mjölken. Bäst att göra så så att man vet hur det är med laktosen.
  Vi bor i Örebro så det är ju inte jättelångt till Stockholm.
  Ska prata med "vår" läkare om han inte hittar något.

  Jag lider med dig. Det måste vara så fruktansvärt jobbigt. Har du varit i kontakt med någon kinesolog? Det sägs även att de kan lindra besvären. Kan kanske vara värt att prova men något säger mig att du redan har provat allt som går.

  kram och tack

  SvaraRadera
 4. Hej igen!
  Jag har även skrivit en hel mat lista på bloggen om man vill prova ibs kost. Rubriken är just ibs kost men då handlar det om att börja om helt från början. Det är nog bra att han får testa vara utan mjölkprodukter med för många med ibs reagerar ändå på laktos utan att vara riktigt intoleranta. Jag blir själv väldigt uppblåst. Men att han har mest ont då kanske han kunde få papaverin utskrivet, den medicinen verkar på den icke viljestyrda delen av tarmen. Och den är rätt bra mot kramperna.
  Ja det kan vara riktigt förjävligt med ibs men jag försöker och inte ge upp.
  Har inte varit i kontakt med en kinesolog, bara en homeopat men det gav inget heller.
  Har haft lite svårt och skriva och tänka klart då jag fick bilen förstörd i helgen i en bilbrand.
  Det är bara och fortsätta skriva och kommentera, svarar så gott jag kan. Ska nog fixa en enskild mail för bara bloggen med om man tycker att det är pinsamt och kommentera här. Även om man kan vara anonym.

  kramar

  SvaraRadera