lördag 21 maj 2011

Uppdatering nr 2 ang iberogast

Först och främst så har jag ibs-d om det är någon som har missat det. Alltså jag vågar inte ens testa medicinen nu, då allt fler säger att den är helt värdelös och att de blir mycket sämre av den. Verkar vara många med ibs-d som blir mycket värre i magen. Texten nedan är hämtad från 

http://www.iberogast.org/Verkan-av-Iberogast.html

"Magsäcken är förvånandsvärt föränderlig. Utan fyllnad är magsäcken ett ca 20 cm långt slangformigt organ med kraftig muskelvägg och starkt veckad, slemhinnebeklädd, inneryta. Men i samband med måltid kan magsäcken rymma mer än 2,5 liter vätska och näring. Den här töjbarheten beror på att väggen består av flera skikt muskelfibrer, som förlöper i olika riktningar och sammanhålles av elastisk bindväv. Den starkt veckade innerytan bidrar också till tänjbarheten. Slemhinnan innehåller ett stort antal körtlar, vars slem skyddar magsäcken från angrepp av magsyra - saltsyra - och matsmältningsvätskorna.
Matstrupen går genom mellangärdet och ansluter till magsäckens övre del - övre magmunnen. I magsäckens nedre del ansluter tolvfingertarmen, även där finns en slutmuskel, den nedre magmunnen, som reglerar utflödet av maginnehåll till tarmen.
magsack_2-3_72_220.jpg magsaeck_3_72_220.jpg

Funktionsstörninga i magsäcken - dyspepsi

Funktionell dyspepsi kan ge skilda symtom:
 • Halsbränna
 • Magsmärtor
 • Känsla av uppkördhet, gaser
 • Kramper
 • Illamående, kräkningar
Ofta förekommer symtomen samtidigt och ofta tas de inte på allvar, eftersom någon organisk orska inte kan fastställas. Därför beteckans besvären som "funktionella". De är vanliga I litteraturen anges att mer än 20 % av befolkningen lider av funktionella störningar i magsäckens funktion.

Iberogast mot funktionella magbesvär

Eftersom den egentliga orsaken är oklar eller är flerfaldig är det naturligtatt använda en multifunktionell behandling. Man har observerat i flera studier att läkemedel mot syrabildning inte löser hela problemet.
Iberogast kan med sin breda verkan återställa en naturlig funktion hos magsäcken. Iberogast kan:
 • Göra att magsäckens muskulatur slappnar
 • Normalisera magsäckmuskulaturens arbete
 • Stänga den övre magmunnen och hindra halsbränna
 • Normalisera avflödet av maginnehåll till tarmen
Därigenom är Iberogast verksamt mot halsbränna, känsla av uppkördhet, magsmärtor och illamående"magsack_4_72_220.jpg Det här ska alltså vara en "skadad" magsäck

magsack_5_72_220.jpg Och det här en "fungerande" med iberogast. 

Om man nu har ibs-d som mig, vill man verkligen ha en snabbare tömning av magsäcken? Att muskulaturen "slappnar av" menar de nog "drar ihop sig" eller som personer som testat säger "ger kramper". Alltså rätta mig om jag tänker helt fel nu men hur i h******te ska det vara bra med en snabbare tömning av magsäcken vid ibs-d eller ibs-a för den delen. Inte så konstigt om de få med ibs-c upplever en mindre förbättring. 
Och vad det gäller dyspepsi alltså magkatarr får man ju mer besvär med pga stress, fet mat, starka kryddor, kaffe, nikotin mm Men ska det underlätta genom att dumpa det olämpliga man har stoppat i sig genom att det hamnar i en redan retad tarm?
Alltså fler och fler vill nu ha sina pengar tillbaka, slutar med iberogast redan efter två dagar då man upptäcker en radikal försämring så snabbt, man får fler symtom än tidigare, ont och krampliknande känslor. 
Det enda positiva reaktionerna har kommit från några få med ibs-c om jag har förstått det rätt och då känner man sig mindre uppblåst, mindre uppkördhet och lugnare mage.
Men åter igen ibs är så individuellt! Jag skriver bara utifrån vad jag läser mig till just nu. Jag är ingen läkare och ger inga rekommendationer, bara min åsikt som jag ser den.
Har en redan skadad mage så det räcker, med mediciner som fungerar idag, kanske inte i morgon. Jag är glad för mina bra dagar och vågar helt enkelt inte testa iberogast med min diagnos.
Fick precis syn på en kommentar från en läsare med ibs-c och h*n vart också mycket sämre av iberogast. Så det kommer undersökas mer ang iberogast, då det verkar som det inte är många (oavsett ibs form) som upplever någon förbättring.

15 kommentarer:

 1. Vill bara säga att jag har IBS-c och jag blev mycket sämre av Iberogast..

  SvaraRadera
 2. Hej igen!
  Vad bra att du berätta det, ska lägga till det i texten.

  kram

  SvaraRadera
 3. Hade tänkt att köpa sån idag, men tror jag låter bli, jag har både IBS å Dyspesi.

  SvaraRadera
 4. Jag hade också tänkt och köpa det men fick för mig och forska lite i det då jag är så himla rädd för och bli sämre än vad man är nu men vågar inte testa efter så många negativa erfarenheter

  SvaraRadera
 5. p,s jag har också både ibs och dyspepsi

  SvaraRadera
 6. Sjukt att man änns får säga att de behandlar botar ibs när ibs sitter i tarmen (främst nedre tarm),

  SvaraRadera
 7. och sen är det väldigt få som ens upplever en förbättring. Dom borde inte sälja den mot ibs utan magkatarr i första hand. Det är som vanligt när man hittar en ny produkt, så ska den göra "underverk".
  Kul att du kika in på bloggen

  kram

  SvaraRadera
 8. jag fick diarre, frossa och min värsta magkatarr hittills... vilket lurendrejeri! Vad har ni testat som ni är nöjda med? ProbiMage?

  MVH Peter

  SvaraRadera
 9. Hej Peter!
  tyvärr är det allt fler som säger som dig, att de blir sämre av iberogast. Några få har skrivit att de blivit bättre.
  Du kan prova probimage, många som är nöjda med den. Har du ibs-d? finns något bananpulver som ska vara bra med har jag hört. bisang bananpulver tror jag det hette, finns på hälsokost affärer. Kolla annars reklamen google lägger ut, kanske du hittar något där. (får egentligen inte be dig kolla då det är vinst drivande sidor).
  Pepparmyntsolja ska vara bra mot kramper finns på apoteket.
  Om du beskriver dina besvär mer så kanske fler kan hjälpa dig, så man vet ditt huvudsakliga symtom.
  kram

  SvaraRadera
 10. hej! har nog en ganska lindrig variant i jämförelse med många av er andra, men gaser, kramper och uppblåsthet är mina "vardagsvänner".... bra att det finns såna här sidor!

  MVH Peter

  SvaraRadera
 11. Hej igen!
  Till kramper brukar många ha papaverin, det är receptbelagt.
  Sen finns det ex dimetikon mot gaser och uppblåshet receptfritt på apoteket. Undvik lök, paprika, bönor, kål, baljväxter allmänt sånt ger mer gaser. Samma light produkter kan göra en sämre.
  Visst är det bra med sådana sidor, vi försöker hjälpa varandra så gott det går och få folk att inse vad ibs är, oavsett i vilken utsträckning.
  kram

  SvaraRadera
 12. Tack för denna sida! Jag är sååå glad för att jag hittade den när jag sökte på iberogast, fick ett tips av svägerskan som hade sett en annons i en tidning men jag ville forska på det lite innan jag poppade i mig. Jag har haft besvär sen 2004 då jag förmodligen utvecklade IBS pga stress men har när jag började tänka efter alltid haft en "känslig" mage. Någon officiell diagnos har jag aldrig fått förutom att jag efter lite utredning fick diagnosen IBS någon gång i 2005, utan någon som helst uppföljning. Visste inget om IBS A-C och D så tack för den upplysningen! Förmodligen har jag A. Jag har flera vänner med IBS men tycker vi har lite olika problem men inser att det nog kan ha att göra med just A-C-D varianterna. Just nu provar jag några tabletter från Alpnaering men vågar inte ge någon direkt kommentar, vet inte om det bara är placebo effekt det lilla jag har sett eller det är för att jag även tänker mera på kosten? MVH Veronica

  SvaraRadera
 13. Hej Veronica!
  Kul att även du hitta hit. Det va lite lustigt då min sambo visade mig artikeln nu när jag låg på sjukhuset. Även om jag hade jätte ont kom det ett litet garv och jag sa men älskling det är ju den medicinen jag skriver om på min blogg som inte alls är så bra. Men vill man pröva den så gör det, det kan fungera men jag tror om jag minns rätt så är det bara 4 stycken som skrivit att de upplever viss skillnad mest mot illamående och uppsvälldhet.
  Det är mycket med ibs och inte lätt och hålla koll på allt, bara bra om ni läsare tipsar. Du kan väl skriva sen om dina tabletter som du håller på och testar om dom fungerar.
  själv ska jag försöka få ork till och läsa på om ibs och endometrios, min nya diagnos. Men läkningen tar tid och lika så försöka få kontroll över magen. Går åt mycket probiotika nu.
  kramar

  SvaraRadera
 14. hur vet man vad för ibs man har :)? allså ibs a b c?

  SvaraRadera
 15. annoshoh!
  ibs är som sagt indelat i tre huvudsymtom
  Ibs-d är för diarré alltså diarrhea på engelska
  Ibs-c förstoppning är constipation
  Ibs-a en blandning av diarré och förstoppning och bokstaven A kommer från alternating type

  kram

  SvaraRadera