tisdag 31 maj 2011

Våga trotsa sjukdomen

 Våga trotsa sjukdomen...inte så lätt, eller hur? Det många som inte lider av ibs inte förstår det är vår intolerans mot viss mat och magens uppror när man råkar äta något olämpligt. Då kanske det inte är så konstigt att just din vän, sambo, maka, kollega etc inte vill följa med på den där middagen, affärslunchen eller fest kvällen.
Många med mig har eller har haft svårt att kunna utesluta vissa livsmedel ur kosten och man vet ofta inte exakt vad det är magen reagerar på. Bästa sättet och komma fram till det är nog att våga experimentera hemma i lugn och ro. Men tänk då på att det finns allt för många som inte ens vågar äta längre eller de som lever på näringsdryck. Jag vet, jag har själv varit där, det är inte enkelt!
Så hur vågar man trotsa sjukdomen och gå ut och äta? Det kan låta helt sjukt eller absurt men jag mins min första dag då jag vågade börja äta ute igen. Och den dagen var just ute i naturen. För mig är det viktigt och kunna känna mig trygg bland sällskapet, annars kan man bli orolig för det minsta. Jag vet egentligen inte varför men jag pressade mig själv fram till att försöka våga äta och leva igen. Vi hade varit på furuvik, jag, min äldsta syster, hennes son och min sambo. Vi skulle ut och grilla efter besöket och gissa vilken stor dag det blev för mig. För en som inte lever med sjukdomen eller liknande besvär, kan det låta riktigt löjligt. Men för mig är det ett stort minne och tacksamhet. Jag fick börja smått och det var just med sambon eller familjen man försökte ta dessa små steg. Även om det har gradvis blivit bättre så finns det fortfarande andra jag inte litar fullständigt på, då jag måste få följa min plan för och få det och fungera. Jag äter aldrig frukost som jag har skrivit förr och väldigt sällan lunch, i alla fall aldrig tidig lunch. Jag vet att det är dumt och hoppa över och att man ska äta minst 5 mål om dagen, dricka 2 liter, motionera, inte röka osv men det hör inte hit. Då min vardag är mitt liv och jag måste få styra den så gott jag kan.
Genom små trygga försök har jag kommit ganska långt, jag kan festa med det jag kan dricka, äter ute, går på bio och åker på semester och mycket annat. Men det krävs otroligt mycket för och få det och fungera. Min tidtabell! Du kan aldrig förvänta dig att jag kan gå utanför dörren bara för att du ringer 10 minuter innan. Det fungerar inte så, tyvärr. Jag måste/vill få veta minst en dag i förväg vad du har tänkt dig, tid? osv
Jag hatar och vara nervös på morgonen/förmiddagen då det kan tänkas dyka upp någon. Det är bland det värsta jag vet, om någon kommer och rubbar min ordning.
   Som idag så har jag tänkt och åka till Gävle för och byta ut ett par skor, klockan är kvart över tolv och jag är långt ifrån klar. Sen ska jag åka till min pappa och hjälpa honom med hemmet och trädgården. Jag ringde pappa nyss och tala om att det blir sent men det accepterar han och då kan jag ta det lugnt. Fan nu fick jag ont av att jag börja tänka på vad jag hade tänkt och göra idag. Inte så lätt, eller hur?
Så om du som inte har en uttalad ibs fick gå i mina skor i en vecka ens, kan jag slå vad om att du skulle göra vad som helst för och få ditt friska liv tillbaka, utan alla dessa begränsningar!
Så ge oss tid och utmana ödet på våra egna villkor. Det kanske kommer och kunna bli bättre eller inte men om du inte kan förstå då kan jag inte vara med dig heller.

Så några tips för vardagen (lite repris)
* Planera är A och O
* Alarmet/väckarklockan är en bra grej
* Våga säg ifrån när du inte är trygg
* Skapa din trygghet
* Våga säg ifrån när någon vill bjuda dig på mat du inte tål eller något du inte klarar av att vara med på
* Tala om hur du vill ha din mat och ja det gör jag på varje restaurang
* Små steg i din takt
* Åter igen ibs är inget du har valt, den valde dig, du ska inte skämmas
* Gör sådant som får dig att må bra
* Testa dig fram till vad som är bra/fungerar ex mat, mediciner, utflykter ja allt
* Bästa beskrivningen av ibs fick jag av min yngsta syster (skämt men bra sagt) IBS Inget broms system för du kan ju faktiskt inte bromsa/välja när dina symtom kommerNyhet! Vill nå mig genom e post? Ställa frågor, ge förslag eller annat, kan du maila mig på levamedibs@live.se Jag ska försöka kika in så ofta jag kan och besvara era frågor så gott jag kan. Jag kommer inte lämna ut era uppgifter utan detta är mer ett privat sätt för er som inte vill ställa frågor i bloggen eller har mer pinsamma frågor. Hot, rasism och hat accepteras inte, varken på bloggen eller via mail.
New! Want to reach me by e mail? Ask questions, suggestions or otherwise, you can email me at levamedibs@live.se I'll try to check out as often as I can and answer your questions as best I can. I will not disclose your information but this is more a private way for you who do not want to ask questions in the blog or have been more embarrassing questions. Threat, racism and hatred are not accepted, either on the blog or via email.

2 kommentarer:

 1. Vet att det är ett tag sen du skrev inlägget, men jag tyckte att det var ett jättebra inlägg då jag känner igen mig jättemycket. Har haft begränsat socialt liv sen jag började få problemen, har IBS-a skulle jag tro. Som när min pojkvän härom veckan överraskade mig med biobiljetter till samma kväll, och hela min mage vänds upp och ner pga detta. Slutar efter mycket om och men med att jag lyckas ta mig in till bion och faktiskt ha en trevlig kväll. Så jag håller med om allt du skrev om planering osv.

  Jättefin blogg förresten!!

  SvaraRadera
 2. Hej och ursäkta för det otroligt sena svaret.
  Jag såg du hade kommenterat men jag glömde bort att svara mitt i allt.
  Vad kul att du gillar bloggen och att du vågade gå ut på bio :)Vet att det inte är det lättaste
  Kram

  SvaraRadera