torsdag 16 juni 2011

Intervju nr 4

Ålder? 37

Kön? Kvinna

Har du någon diagnos? Ja ibs

När började dina besvär/symtom? 
Haft magproblem sedan födsel, har hela livet varit kollad på sjukhus men fick inte ibs diagnosen på papper förrän jag var 22 år dvs 1995

Vad är ditt huvudsymtom/besvär? 
Diarré, gaser, svullnad, otrolig kramp i magsäcken.

Vad är det värsta med din sjukdom/dina besvär? 
Magkrampen, det andra har jag vant mig att leva med tycker jag men krampen är helt handikappande till den grad att ibland är det enda som hjälper suppar med kramplösande med morfin i.

Vad är det bästa med din sjukdom/besvär, eller finns det någon positiv sida?
Nej jag har svårt att se något positivt förutom att jag verkligen tar tillvara de dagar jag mår bra och njuter av varje sekund!

Om du fick bli frisk idag, vad skulle du göra då? 
Kunna vara mer spontan, resa lite lättare utan oro. söka annat jobb, kan ju inte ha ett jobb där jag är ensam i en butik eller har långt till toalett.

Hur tror du/vill du att ditt liv ska se ut om säg 5 år? 
Att det här värsta skovet jag haft i mitt (det har varat sen november..) ska ha gått över och inte återkommit! att min man och mina barn och jag får må bra.

Om du fick en önskan, vad skulle det vara? 
Få må som alla andra. Slippa fundera på magen och maten och vara rädd att få kramp varje kväll..

Hur mår du idag? 
Nu mår jag lite lite bättre dvs jag har symptomfria stunder men får anfall med svår värk flera gånger i veckan och dagar med spring på toa och diarré var och varannan dag.

Hur tycker du att sjukvården har bemött dig?
Jag tycker jag har fått så bra hjälp och förståelse man kan få. de håller fortfarande på att se över om det kan vara ngt annat i kombination med ibs. jag har gjort alla undersökningar man kan tänka sig så jag tycker jag är i trygga händer!

Hur skulle du beskriva din sjukdom/diagnos? 
Livsbegränsande och handikappande. kan inte vara spontan, tycker det är jobbigt att äta middag hos andra som bara har en toalett. får så många roliga tillfällen förstörda av magen.

Vad gör du/hur kan du må bättre alltså vad kan du göra för att lindra? 
Mindfullness mot stress. rutiner. annars när det gäller kost har jag insett tack vare ibs-skolan på sahlgrenska att det faktiskt inte spelar någon roll vad jag äter utan det är att jag äter som skapar problem. visst jag äter inte massa lök och sånt men annars ser jag inget samband med vad jag äter och om jag blir dålig. det jag tål ena dagen tål jag inte andra...

Till sist, vad skulle du säga till någon som har fått samma diagnos som dig?
Läs på men ta andras erfarenheter med en nypa salt. ibs kan te sig så otroligt olika. som jag, jag har fått den här magkrampen de senaste 5 åren, innan dess hade jag aldrig det. var hoppfull, när man har en dålig perdiod så vet man att den kommer inte vara för evigt. man kan bli bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar