onsdag 22 juni 2011

Intervju nr 7

Ålder? 48

Kön? kvinna. 

Har du någon diagnos?
Jag har ett antal diagnoser
GAD, bipolär, Asperger syndrom osv, ibs och falskt tarmvred är liksom bara grädden på moset. 

När började dina besvär/symtom?
Ibs- eländet debuterade för sex år sedan, ungefär samtidigt som min underfungerande sköldkörtel gjorde det. Jag hade alltid haft "plåtmage" så det hela blev ganska chockartat, jag hade ingen aning om att man kunde ha sådan smärta oavsett var, utan att dö av den! 

Mina huvudsymptom?
Fruktansvärda kramper, fullständigt invalidiserande smärtor, uppkördhet och gaser, diarreer och förstoppning. Mina skov ser alltid olika ut, men som regel är jag fjättrad vid sängen i minst en vecka. 

Vad är det sämsta/Värsta med din sjukdom?
Det värsta med eländet är den outhärdliga smärtan och ovissheten, man vet aldrig när ett skov bryter ut!

Vad är det bästa/finns det något positivt med din sjukdom?
Det finns inget positivt med en IBS diagnos!!! Om jag fick bli frisk från IBS, jo då skulle tillvaron bli något enklare, det räcker så bra med allt annat jag kämpar med. 

Mitt liv om fem år...???
Lever jag då? 

Om jag fick en önskan..Hrmm..
Att regeringen tog sig i kragen och stoppade utförsäkringarna, ingen med kroniska sjukdomar blir friskare av att slängas hit och dit, i ett omöjligt och evigt moment 22! 

Hur jag mår idag?
Bedrövligt illa, har legat med fruktansvärda kramper och smärta i sängen i över en vecka, risvälling är det enda jag lyckats få i mig, utan att kräkas av smärtan.

Hur jag skulle beskriva IBS?
Oberäkneligt och fruktansvärt elakt, dessutom mycket handikappande! 

Vad jag gör för att lindra?
jag käkar mycket snälla grönsaker, undviker för mycket fibrer och ofta även mjölkprodukter, choklad fungerar som medicin för min mage så det äter jag gärna (kruxet är att man blir tjock av den )rödbetor och gröna bananer brukar också vara bra. Det viktigaste är att undvika stress, men hur undviker man den, när FK håller på att jaga ihjäl en?

Hur tycker du att sjukvården har bemött dig?
jag fick visserligen en ordentlig utredning och diagnos, även hjälp av dietist.. Men sedan har det varit väldigt trist, när jag sökt för svåra skov har jag inte blivit hörd, när jag bett om hjälp med smärtstillande har jag inte heller fått någon respons. Nu har jag på egen hand lyckats ta reda på att det finns ett smärtstillande medel mot kramperna som heter Papavarin.. Det ska min läkare faktiskt få vara så vänlig att skriva ut till mig! Jag tycker sådant här är vansinnigt nonchalant av vården, det finns hjälp men de föreslår eller upplyser inte om den! GRRRRR :(

Vad jag skulle säga till någon som fått samma diagnos?
Skaffa kunskap och någon att tala med som förstår!

4 kommentarer:

 1. Hej Mumintrollet!:)Det är CHOKLAD här, jag glömde visst att skriva hur jag blivit bemött av sjukvården, jag fick visserligen en ordentlig utredning och diagnos, även hjälp av dietist.. Men sedan har det varit väldigt trist, när jag sökt för svåra skov har jag inte blivit hörd, när jag bett om hjälp med smärtstillande har jag inte heller fått någon respons. Nu har jag på egen hand lyckats ta reda på att det finns ett smärtstillande medel mot kramperna som heter Papavarin.. Det ska min läkare faktiskt få vara så vänlig att skriva ut till mig! Jag tycker sådant här är vansinnigt noncalant av vården, det finns hjälp men de föreslår eller upplyser inte om den! GRRRRR :(

  SvaraRadera
 2. Så där nu har jag lagt till den frågan :D, bra att du sa till, jag tänkte inte ens på det.
  Ha en underbar midsommar, själv blir jag på jobbet.
  kram

  SvaraRadera
 3. Besök gärna en ny sajt som tar upp sjukdomar och kopplingarna till spannmålet.

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

  SvaraRadera
 4. Hej Micke!
  Tack för länken ska läsa igenom den ordentligt.
  kram

  SvaraRadera