onsdag 14 september 2011

Så vad är egenligen enometrios?

Har googlat en hel del för att förstå det hela kring endometrios och för att hitta en bild för mig själv. Ett accepterande om ytterligare en diagnos som är inflammatorisk, ärftlig och obotlig. 
Som de flesta kvinnor får man sin mens tidigt i puberteten, man får mensvärk och det ska väl inte vara något konstigt med det. Sen börjar man fundera efter 16 års helvetes smärtor nästintill varje månad, det skulle alltså inte ha varit så här?
När jag var 19 började jag söka för smärtorna, fick då svar att blodet hade svårt att ta sig ut. Hmm borde dom inte då ha förstått att om den inte kommer ut den vägen, vart tar den vägen då? Alltså svaret till vad endometrios egentligen är. Det är livmoderslemhinnan som ska stötas ut vid mens som istället hittar sin väg ut genom äggledare och äggstockar som i sin tur leder till härdar som växer sig fast och dessa skapar smärta. Det är min förståelse kring det hela, rätta mig gärna om jag har uppfattat det hela fel.

Lägger ut en sida om endometrios från: Vårdguiden:                                                          
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Endometrios/

Endometrios

Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom då vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern. I Sverige har ungefär tio procent av kvinnor i fertil ålder sjukdomen. Om du har mycket ont vid mens, riklig mens, ont vid samlag och/eller ont när du kissar eller bajsar bör du kontakta husläkare eller gynekolog.
 
Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan, endometrium, förekommer utanför livmodern. Vävnaden kan finnas var som helst i kroppen. Vanligast är att den finns i buken, till exempel på bukhinnan, på äggstockar, på urinblåsa eller på tarm, i ärr efter operationer i buken och i bristningar som uppstått i samband med förlossning.
Ärftliga och immunologiska faktorer kan tillsammans med så kallad retrograd menstruation, då en del av menstruationsblodet går ut i bukhålan via äggledarna, leda till att endometrios bildas.
Vid ofrivillig barnlöshet på grund av endometrios kan du ha möjlighet till provrörsbefruktning, IVF.

Symtom på endometrios

 • Det vanligaste symtomet är menstruationssmärta, dysmenorre. Vid endometrios börjar smärtorna oftast före menstruationen för att sedan bli kraftigare under mensens första dagar.
 • Djup samlagssmärta förekommer ofta redan i början av sjukdomen.
 • Symtom från tarmen är mycket vanligt, till exempel smärta när du bajsar. Symtomen kan likna dem vid IBS, känslig tarm.
 • Besvär som påminner om urinvägsinfektion förekommer ofta.
 • Mensrubbningar, såsom rikliga blödningar, mellanblödningar, oregelbunden mens och korta menscykler, det vill säga att du har mens oftare än en gång i månaden.
 • Infertilitet, ofrivillig barnlöshet, är vanligare hos kvinnor med endometrios.

Endometrios och graviditet

Ett vanligt missförstånd är att endometrios kan orsaka missfall men det finns i dagsläget inga data som talar för att endometrios ökar risken för missfall. Däremot finns det en ökad risk att föda barn för tidigt, så kallad prematurbörd.

Så är min ibs egentligen endometrios eller både och? Det sägs tydligen vara så att 50% har både ibs och endometrios. Men att många feldiagnostiseras till och tro att dom har ibs när det i själva verket är endometrios. 
Ärligt talat så vet jag inte hur det ligger till för min del mer än att dom sa att det är vanligt med endometrios när man har ibs och därigenom fick jag genomgå en titthålsoperation och det fanns härdar. N80.3 stod tydligen för något i bäckenet men hur utspritt det var vet jag inte, ska höra med dom när jag får komma till endometrios centrum på akademiska sjukhuset i Uppsala. Ibland är det bra och bo nära Uppsala och jag ser faktisk fram emot min tid i oktober.
Men jag har mått bättre sen efter operationen men som vi vet går IBS i skov så det kan lika gärna vara en längre period av att må bättre. 
   Går på hormon behandling fram till besöket som är planerat till oktober och meningen med den är att slippa blödningar. Om det håller i sig återstå att se för det känns inte så ibland. Haft ont till och från men de värsta med spikpistolen har släppt mycket (se tidigare inlägg). Får som mensvärk utan blödning och det skapar oro även om det känns under kontroll just nu. Börjar förstå varför dom skrev ut så mycket smärtstillande även om jag gärna vill undvika ta dom.

Så ännu en dag med mina diagnoser, något förvirrad och trött. 
Vi hörs!


2 kommentarer:

 1. Tja... ALLA symptom stämmer på mig... :S
  Jag såg ett program på TV med läkare från Uppsala om endometrios
  och då förstod jag att det har ju jag. Men har inte riktigt pratat om
  detta ordentligt med gyn. Blöder så mycket att jag har anemi typ hela
  tiden! :(. Har haft riktiga krystvärkar! Det är panik då! Galen smärta!
  Och då födde jag den sista hemma utan smärtlindring... Mensen gör mer
  ont! Ska i alla fall operera bort livmodertappen pga förlossningsskador
  och förmodligen bränner dom livmoderväggarna så mensen slutar
  för gott. Det funkar ju för jag vill ändå inte ha fler barn.
  Många hör att man nästan inte kan få barn pga E. Men min svägerska
  ska ha sitt 5: e nu. :). Och hon har E.

  Skönt att du mår bättre nu. :)
  Mari

  SvaraRadera
 2. Hej Marie!
  Oj det lät inte alls något vidare och jag hoppas operationen kommer hjälpa dig.
  Jag har för mig att jag läste någonstans att 60% lyckas bli gravida på egen hand. Vad jag förstod så är det väl lite vart härdarna sitter, någon avvikelse på äggledare, äggstockar osv men är helt ny i ämnet, har inte riktigt tagit till mig allt vad det innebär.
  Mina symtom vet jag inte om de kommer från ibs eller endometrios men man blir så skraj av att det tar ofta 10-15 år för o få diagnosen.
  Hoppas du blir bättre ef op, lycka till

  kram

  SvaraRadera