torsdag 20 mars 2014

Gårdagen med Ketalar

Jag får väl passa på och skriva så här dagen efter så jag inte glömmer att skriva om just Ketalar.
Hade fått kallelse till akademiska sjukhuset, till smärtmottagningen och på kallelsen stod det att jag skulle vara fastande 4 timmar innan behandlingen, ev mediciner kan tas med lite vatten, bilkörning är ej tillåtet de närmaste 24 timmarna och om jag hade tecken på luftvägsinfektion/förkyld skulle jag höra av mig till mottagningen. 
När jag kom till mottagningen kom en trevlig sjuksköterska och ropade upp mig, samma tjej som hade ringt om tiden. Hon skulle sitta inne hos mig under hela tiden behandlingen pågick.
Jag fick komma in i ett rum med en säng och bredvid den var en monitor och en apparat till ketalaret. Hon kopplade upp mig mot EKG, som kollade både hjärtat och antal ggr jag andades per minut. Saturationsmätare på fingret, blodtrycksmanschett på ena armen och en infart på den andra armen. Ketalar droppet (var som en stor spruta som satt fast i den här maskinen jag ej kan namnet på). Den koppla hon på en tunn slang som gick till min infart. Ketalar ges vid narkos men vid mycket högre dos och kortare tid. Antal enheter räknas efter ens kroppsvikt, så jag fick börja med 6 enheter som ökades på varje 10 minut. Varje 10 minut kollades blodtrycket och hon läste av mina värden. Som max fick jag 18 enheter, så det var räknat till mina 65kg. Första halvtimmen kände jag väl inget direkt och smärtläkaren var in ett tag och frågade om jag såg gröna gubbar? Nej sa jag, hon sa vad bra och skrattade...Jag sa dom är nämligen blå haha...Alltså man kan i ytterst få fall börja hallucinera men nej jag såg inga gubbar, bara mitt dåliga sätt att skämta på.
 Sa till sköterskan att "stackars dig och behöva sitta instängd med mig i flera timmar" Hon trodde nog det skulle gå bra, om inte annat fick hon skratta åt mig hihihi. 
Helt otroligt nog så när jag mår bättre kan jag hålla mig från att kissa på nästan en hel dag, men av någon anledning blev jag super kissnödig, inte bara en utan 2 ggr så hon fick vandra iväg med mig. Att gå var som att mina ben ville lyftas upp och jag ville nästan kliva i trappor Hahaha det var jätte skumt.
 Vart efter dosen ökades på blev jag tröttare och lullig. Reaktionsförmågan sänktes och det var nästan konstigt när jag försökte förklara något, som om man vore jätte seg. Jag somnade nog till några ggr på slutet och efter behandlingen var klar fick jag ligga vila i nästan 2 timmar. Så droppet kördes från kl.09.30 till kl.12.00. Läkaren var in och kollade till mig och fråga hur jag kände mig, trött och lite lullig men annars bra! Smärtan gick nog ner från ca VAS 5 från början till VAS 4, vilket är jätte bra. 
 En av mina bästa vänner kom direkt efter jobbet och satt med mig nästan en timme tills jag vågade röra på mig kl.14 och dom beställde sjukresetaxi åt mig till kl.14.45 så jag och min gumma hann äta en smörgås och ett glas cola, vilket var jätte gott. Min vän hade tagit med en toscabulle åt mig också, som jag hade längtat så den gick i på kvällen när jag kom hem.
Sjukresan tog tid då vi fick åka genom Almunge då taxicentralen i Uppsala hade planerat resorna lite tokigt men jag kom hem i alla fall. Jätte trevlig chaffis som såg jag var helt borta men han prata med mig och såg till att jag kom hem :)
Väl hemma värmde jag på middag (falafel, ris, kall sås och gurksallad med fetaost, kryddor och rödlök) Mmm så gott! Åt min bulle sen på kvällen och låg bara i soffan. Somnade till och från men låg som i ett skönt läge hela kvällen.
Inatt har jag sovit skapligt och jag har sovit i min säng! Gick upp kl.5 en gång, åt lite godis (dumma mig) var ut en sväng och gick i säng igen och sov tills kl.10.30 när min vän ringde och väckte mig. Gick i säng någon gång efter 23 om jag minns rätt.
Vaknat upp rätt skönt, har inte speciellt ont och hör och häpna: Min tarm har inte börjat bråka med mig än trots att jag hade problem med den igår innan jag skulle iväg! Får se nu då, då jag dricker lite kaffe och lär gå duscha snart innan kvällsjobb. Bilkörningsförbudet upphörde för snart en timme sen, så jag känner mig klar i skallen på det viset. Men det har snöat som fan här usch usch!

Så det var det jag kunde berätta om Ketalar och jag frågade sköterskan på vilket sätt den hjälper men hon sa att hon ärligt inte kunde förklara riktigt då det är komplicerat men att vätskan ska gå till vissa specifika smärtreceptorer i nervsystemet och blockera dom på nåt sätt och att om man har effekt av behandlingen så kan effekten sitta i ca 6 veckor. Hon kommer ringa mig om 2 veckor för att höra hur det går och jag antar om jag har effekt av den och inget konstigt har hänt hittills så får jag en ny tid om 6 veckor som hon sa. Så varje 6,te vecka kan man få en ny behandling, men under hur lång tid, vet jag inte.
Hittills är jag nöjd med hur det har gått, hoppas livmodern läker efter perforeringen och jag kan få en ny spiral snart och att jag kan påbörja mitt nya liv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar